Sieraden sluiting bevestigen

Sieraden sluiting bevestigen
Geplaatst in: Tips

Sieraden sluiting bevestigen

Op 3 manieren een karabijnsluiting toepassen

Je sieraden mooi afwerken is een belangrijke basiskennis voor het maken van armbandjes en kettingen. Sieraden onderdelen zoals karabijnsluitingen, kalotjes en buigringen komen hieraan te pas.

Begin je net met sieraden maken en heb je geen idee wat je hiermee moet doen? Wij leggen je 3 manieren uit hoe je een karabijnsluiting kunt bevestigen aan je metaaldraad. Met deze kennis kun je zelf eenvoudig aan de slag bij het maken van armband sluitingen of kettingen met een slotje. Ontdek hier de mogelijkheden en welke van deze methodes het beste bij jouw past.


De karabijnsluiting

Een karabijnsluiting is bij ons verkrijgbaar in zowel verschillende maten als kleuren en uiteraard van uitstekende kwaliteit (stainless steel). Twijfel je over welke maat karabijnsluiting geschikt zal zijn? Een karabijnsluiting van 11 mm is een mooie gemiddelde maat. Afhankelijk van je sieraden ontwerp, kun je ook kiezen voor een kleinere of grotere maat karabijnsluiting zodat het goed past bij het geheel.

Om te weten hoe je deze populaire sluiting kunt toepassen aan je zelfgemaakte sieraden, zetten wij de mogelijkheden op een rijtje met een bijpassende uitleg. We behandelen hierbij drie methodes met verschillende sieraden onderdelen:

1. Knijpkralen en verbergers
2. Kalotjes
3. Draadbeschermers


Uitleg 1 - Met knijpkralen en verbergers

Sieraden sluiting bevestigen met knijpkralen


Wat heb je nodig?

 • Karabijnsluiting
 • Knijpkralen + verbergers
 • Buigringen
 • Metaaldraad
 • Kniptang
 • Platbektang


Dit moet je doen:
Knip met een kniptang een stuk metaaldraad af op de gewenste lengte. Houdt hierbij rekening met een extra stukje draad voor de afwerking.

Rijg nu als eerste de knijpkraal een klein stukje op het draad, gevolgd door het karabijnslot. Haal vervolgens het uiteinde van dit draad terug door de knijpkraal zodat er een lusje ontstaat en trek deze strak aan totdat het karabijnslot recht op het draad zit. Met een platbektang knijp je de knijpkraal stevig dicht.

Het karabijnslotje zit nu vast op je draad, waardoor je kunt beginnen met het rijgen van je kralen. Rijg de eerste kralen over het dubbele stukje draad heen en knip het restje vervolgens af zodat dit netjes wegvalt onder je kralen.

Wanneer je klaar bent met rijgen, herhaal je de stap van hierboven door het karabijnslot te vervangen voor een buigring. Open een buigring op de juiste manier zodat ze mooi van vorm blijven.

Onze tip:
Maak ook gebruik van een knijpkralen verberger. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit verbergers die over knijpkralen heen worden bevestigd. Zo werk je een dichtgeknepen knijpkraal mooi weg en bedek je eventuele scherpe randjes. Je plaatst de verberger over de knijpkraal en knijpt deze vervolgens ook voorzichtig dicht met een platbektang.


Uitleg 2 - Met kalotjes

Sieraden sluiting bevestigen met kalotjes


Wat heb je nodig?

 • Karabijnsluiting
 • Kalotjes
 • Knijpkralen
 • Buigringen
 • Metaaldraad
 • Kniptang
 • Platbektang


Dit moet je doen:
Knip met een kniptang een stuk metaaldraad af op de gewenste lengte. Houdt hierbij rekening met een extra stukje draad voor de afwerking.

Begin met het rijgen van het kalotje op het draad, gevolgd door een knijpkraal. Let op dat de opening van het kalotje gericht is naar de knijpkraal, omdat deze hieroverheen gesloten wordt. Knijp nu de knijpkraal dicht met een platbektang, zodat het draad niet meer uit de knijpkraal los kan komen. Het overige stukje draad kun je direct vanaf de knijpkraal afknippen.

Het kalotje kun je nu voorzichtig sluiten rond de knijpkraal. Gebruik hiervoor een platbektang of probeer het met je vingers te sluiten. Wanneer je dit met een platbektang doet, is het heel belangrijk om voorzichtig het kalotje te sluiten. Als je te hard knijpt zal het kalotje niet mooi rond zijn en misschien zelfs wat beschadigingen oplopen. Aan dit kalotje zul je later een buigring bevestigen voor de sluiting. Omdat het kalotje nu vast zit op het draad, kun je de kralen gaan rijgen.

Vervolgens herhaal je voor het afwerken van je draad dezelfde stappen zoals eerder beschreven. Rijg het kalotje op het draad, gevolgd door de knijpkraal. Plaats deze knijpkraal zo dicht mogelijk tegen het kalotje aan en knijp de knijpkraal plat. Probeer hierbij te voorkomen dat er te weinig ruimte overblijft tussen je kralen en het kalotje, anders zal de ketting of armband niet flexibel genoeg zijn. Het kalotje kun je nu voorzichtig om de platte knijpkraal sluiten.

Open een buigring op de juiste manier en bevestig deze aan het kalotje en sluit daarna de buigring. Herhaal deze stap bij het andere kalotje en hang aan de buigring een karabijnsluiting.


Uitleg 3- Met draadbeschermers

Sieraden sluiting bevestigen met draadbeschermers


Wat heb je nodig?

 • Karabijnsluiting
 • Draadbeschermers
 • Knijpkralen + verbergers
 • Buigringen
 • Metaaldraad
 • Kniptang
 • Platbektang


Dit moet je doen:
Knip met een kniptang een stuk metaaldraad af op de gewenste lengte. Houdt hierbij rekening met een extra stukje draad voor de afwerking.

Haal je metaaldraad door de twee openingen van de draadbeschermer heen. Doordat je nu een soort open lusje hebt, kun je er ook gelijk een gesloten buigring aan rijgen. Rijg nu een knijpkraal op je metaaldraad en trek deze strak aan tot het begin van de draadbeschermer en knijp deze met een platbektang stevig dicht. Je kunt er voor kiezen om je knijpkraal mooi te verbergen met knijpkralen verberger.

Pak je kralen erbij, want het is tijd om te gaan rijgen. Nadat je hiermee klaar bent gaan we de andere kant van het metaaldraad mooi afwerken.

Achter de laatste kraal rijg je opnieuw een knijpkraal en haal je het draad door de draadbeschermer heen. Zoals je ziet is er nu weer een open lusje waar je een buigring aan kunt rijgen. Alleen zit aan deze buigring je karabijnsluiting aan bevestigd.

Rijg je draad nu dubbel door de knijpkraal en zorg dat je de draadbeschermer strak genoeg aantrekt zodat het mooi op zijn plaats zit. Knijp de knijpkraal dicht en knip het restje metaaldraad dicht op de knijpkraal af met een kniptang.

 

 Conclusie

Er zijn dus verschillende opties mogelijk bij het afwerken van je metaaldraad. De beste optie voor jou is afhankelijk van je eigen voorkeur. Wat vind jij het mooist? Of met welk onderdeel werk je het fijnst?

Bij gebruik van kalotjes en draadbeschermers is je draad beschermd en ziet de afwerking er professioneel uit. Wanneer je een kalotje gebruikt, hoef je geen knijpkraalverberger te gebruiken, dit scheelt weer een handeling. Maar misschien vind je een kalotje niet passen bij jouw sieraden ontwerp en staat een draad beschermer met knijpkraalverberger mooier en geef je hieraan de voorkeur. Door het zelf uit te proberen weet je wat voor jou het beste werkt.


Zelf aan de slag

Gefeliciteerd! Je hebt nu geleerd hoe je zelf een karabijnsluiting kunt aanbrengen aan je armbandje of ketting. Dit is een goede basis voor het maken van sieraden. Je kunt de karabijnsluiting natuurlijk ook vervangen voor een andere soort sluiting zoals een kapitelslot, boeislot, veerringslot of schuifslot.

Wil je graag sieraden maken maar heb je nog een beetje hulp nodig? Geen probleem, wij helpen je graag verder! Voor handige tips en DIY’s kun je een kijkje nemen bij onze blog en video’s. Vind je het leuk om zelf armbandjes te maken? Wij hebben alle informatie die je hiervoor nodig hebt verzameld in één overzicht. Lees nu alles over armbandjes maken met voorbeelden en inspiratie en ga ook zelf aan de slag!

  

20 augustus 2021
Vond je dit bericht leuk?
0
0