Sieraden maken | Dreambeads Online

ARMBANDJES MAKEN

Maak je eigen professionele armbandjes

 

Inspiratie voorbeelden met DIY armbandjes
Basistechnieken voor armbandjes maken
Verschillende manieren voor het afwerken van armbandjes
Ontdek welke materialen geschikt zijn
DIY Video's: Trendy armbandjes maken incl. materialen


ARMBANDJES MAKEN MET VOORBEELDEN EN INSPIRATIE

Je wilt graag armbandjes maken maar je weet even niet waar je moet beginnen? Of heb je al een ontwerp maar vind je het lastig om deze tot uitvoering te brengen? Geen probleem, wij helpen je! Je zult hier ongetwijfeld op al jouw vragen over armbandjes maken een antwoord krijgen.

Bij Dreambeads Online vind je alle informatie over zelf sieraden maken met gratis tips, inspiratie en een ruim assortiment met alle benodigdheden. Lees snel verder en leer alles over armbandjes maken!


Afbeelding

BASIS TECHNIEKEN

De mogelijkheden bij armbandjes maken zijn eindeloos. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar misschien wel verwarrend voor als je niet weet hoe je moet beginnen. Daarom zijn er een aantal basistechnieken die je terug ziet komen bij verschillende soorten armbandjes. We nemen ze even met je door:

Armbandjes van/met elastiek
De meest eenvoudige techniek is een leuke kralen armband, geregen op elastiek. Kralen armbandjes zijn enorm populair en ook heel gemakkelijk zelf te maken.

DIY: Om te voorkomen dat je kralen tijdens het rijgen van het elastiek afvallen, begin je met een stukje elastiek af te wikkelen van je rol. Hierna rijg je jouw kralen op het elastiek en knip je het elastiek af. Houdt hierbij altijd een extra stukje elastiek over voor het sluiten van je armbandje. Je kunt nu 2 of 3 knoopjes in het elastiek leggen. Omdat elastiek glad is en de knoop kan loslaten, breng je voor extra stevigheid een kleine hoeveelheid sieradenlijm aan op de twee- of driedubbele knoop.

Nu kun je de twee uiteindes van de knoop kortknippen of als het rijggat van de kraal het toelaat, deze terughalen door je kralen zodat het mooi afgewerkt is.

Armbandjes maken | Dreambeads Online

Armbandjes met metaaldraad
Metaaldraad is ook een fijn materiaal om armbandjes mee te maken. In tegenstelling tot elastiek, is metaaldraad niet elastisch maar wel stevig en altijd voorzien van een mooie sluiting.

DIY: Begin met het afknippen van je metaaldraad met een kniptang. Houdt hierbij rekening met een extra stukje draad voor het afwerken van je armbandje. Nu kun je als eerste een knijpkraal een klein stukje op het metaaldraad rijgen, gevolgd door een karabijnslot. Haal je draad terug door de knijpkraal zodat er een lusje ontstaat en trek deze strak aan totdat het karabijnslot recht op het draad zit. Knijp met een platbektang de knijpkraal stevig dicht.

Daarna begin je met het rijgen van je kralen en eindig je weer met een knijpkraal die je dicht kunt knijpen met een plaktbektang. Wanneer je klaar bent met rijgen, herhaal je de stap van hierboven en vervang je het karabijnslot voor een buigring.

Afbeelding


Armbandjes met touw (knopen)
Armbandjes maken met touw is weer een andere techniek die ook heel populair is. Het begint met het kiezen van je soort armbandje en bijpassend materiaal. In ons assortiment met draad vind je verschillende soorten koord die je kunt gebruiken bij het armbandjes maken. De volgende koorden zijn hiervoor geschikt: satijnkoord, waxkoord en nylon koord.

DIY: Maar hoe moet je een armband knopen? Bekijk onze handige tutorial met macramé technieken én leer hoe je een schuifknoop kunt maken.

Let op: kralen rijgen op deze koorden is niet altijd even makkelijk. Het is wel mogelijk, maar houdt hierbij rekening met het type materiaal en de binnenmaat van een kraal. Kralen met een (te) klein rijggat zullen helaas niet over het koord heen passen wanneer er niet voldoende ruimte is voor het rijgen. Wanneer je kralen hebt met een binnenmaat van 1 mm, zal een waxkoord van 0,5 mm wel passen, maar van 1 mm niet. Probeer dus altijd enkele maten dunner koord te nemen t.o.v. het rijggat. 

Afbeelding

Top 3 meest gestelde vragen

1. Wat heb je nodig om armbandjes te maken?
1. Gereedschap: sieradenlijm, tangenset, kralen legbord en rijgnaalden
2. Draad: elastiek, metaaldraad, jasseron, bolletjesketting, leer en een koord naar keuze
3. Kralen: je favoriete kralen in verschillende maten, kleuren en soorten
4. Onderdelen: knijpkralen en verbergers, kalotjes, buigringen, kettel- en nietstiften en tussenstukken
5. Sluitingen: karabijnsluitingen, kapitelslotjes, en magneetslotje

Het ligt er natuurlijk aan wat voor armbandje je wilt gaan maken, maar dit zijn de basis materialen die je ongetwijfeld nodig zult hebben. Alle materialen die je nodig hebt voor armbandjes maken kun je online bestellen bij Dreambeads Online.
2. Welke dikte elastiek of draad heb je nodig voor een kralen armband?
Stem je elastiek of draad altijd af op de binnenmaat van je kralen. Deze binnenmaat vermelden wij bij al onze kralen onder ‘meer informatie’. Het rijggat van je kralen moet altijd iets groter zijn dan de dikte van het materiaal waarop je wilt gaan rijgen. Heb je bijvoorbeeld kralen met een binnenmaat van 1 mm, dan gebruik je hierbij draad van 0.8 mm of dunner. Bij waxkoord en nylonkoord ligt dit iets gevoeliger i.v.m. het materiaal. Houdt hierbij rekening met een grotere speling tussen de dikte van het koord en het rijggat.
3. Hoeveel kralen heb je nodig voor een armband?
Om te berekenen hoeveel kralen je nodig hebt voor je armbandje, moet je weten wat de polsomtrek is. Je kunt bij een kleine pols uitgaan van 16 / 17 cm, bij een gemiddelde pols 18 / 20 cm en bij een grotere pols 21 / 22 cm. Om dit bij jezelf op te meten kun je gebruik maken van een meetlint.

Nu kun je de polsomtrek delen door de maat van de kraal. Voorbeeld: je hebt een polsomtrek van 17,5 cm (175 mm) en kralen van 6 mm. 175 gedeeld door 6 is ongeveer 29 kralen.

Benieuwd hoe onze kralen per maat om je pols vallen? Bekijk deze handige kralen maattabel.

Meer weten over sieraden maken? Neem snel hier een kijkje!

Ben je er klaar voor om een volledige set te creëren? Ontdek dan hier onze pagina over oorbellen maken