Starten met sieraden maken

sieraden maken starten
Geplaatst in: Tips, DIY
 

Wat heb je nodig om zelf sieraden te maken?

Begin je net met sieraden maken of wil je graag nog even je geheugen opfrissen? Lees dan snel verder want hier vind je een duidelijke uitleg over diverse basisonderdelen die je kunt gebruiken bij het maken van armbandjes, oorbellen kettingen en sleutelhangers. Zelf sieraden maken is natuurlijk super leuk en is voor iedereen mogelijk. Heb je toch nog een beetje hulp of inspiratie nodig? Neem dan een kijkje in onze lookbooks voor de leukste ideeën of DIY video’s waarin we stap-voor-stap laten zien hoe je iets maakt.

Welke sieraadonderdelen zijn er wat kun je ermee? Wij hebben de volgende onderdelen in deze blog uitgelicht:


- Buigringen
- Kettel- en nietstiften
- Eindkapjes
- Veter- en lintklemmen
- Verlengkettingen
Knijpkralen
- Knijpkraal verbergers
- Kalotjes
- Draadbeschermers
- Tangen
- Sieraden lijmen
- Sleutelhangers

Bekijk alle sieraden onderdelen op onze overzichtspagina 


Onze tip:
Neem ook een kijkje bij onze startpakketten! Deze handige sets zijn inclusief (bijna) alle genoemde onderdelen in deze blog en ideaal bij het maken van sieraden.

Buigringen

buigringen sieraden maken

Met buigringen kun je allerlei onderdelen aan je sieraden bevestigen zoals slotjes, bedeltjes, eindkapjes en meer. Ze zijn dus echt onmisbaar bij het maken van sieraden. Met behulp van twee tangen buig je het ringetje eenvoudig open en weer dicht nadat je jouw handeling hebt toegepast. Belangrijk is dat je ze langs elkaar opent (naar voor en achter) i.p.v. uit elkaar (naar links en rechts). Op deze manier blijft het een mooie ronde vorm houden. Ook leuk: rijg een aantal buigringen tussen je kralen voor een verrassend effect. Je kunt de buigringetjes los bestellen, maar bijvoorbeeld ook in een handig voordeelpakket. Zo heb je verschillende maten buigringen, ideaal voor als je met verschillende projecten bezig bent, voor een voordelige prijs. Bijvoorbeeld deze sets in de kleuren zilver en brons.

Bekijk alle buigringen

Kettel- en nietstfiten

kettel en nietstiften sieraden maken

Wat is het verschil tussen kettel- en nietstiften? Nietstiften hebben aan één kant een platte kop, waar je kralen achter blijven hangen zodra je ze rijgt op de nietstift. Knip er m.b.v. een kniptang het restant eraf en houd ca. 1 cm over. Draai m.b.v. een rondbektang er een oogje aan en bevestig dit stukje aan bijvoorbeeld een oorbel of armbandje. Kettelstiften zijn al aan één kant voorzien van een oogje, waardoor je er zelf nog maar één oog aan hoeft te maken. Op deze manier kun je ze gebruiken om te kettelen wat weer leuk is bij bijvoorbeeld armbandjes. Benieuwd welke kralen we hier in het voorbeeld hebben gebruikt? Dit zijn onze leuke matte acryl kralen. Deze kralen zijn licht van gewicht en verkrijgbaar in verschillende kleurtjes!

Bekijk alle kettel- en nietstiften

Eindkapjes

eindkapjes voor het maken van sieraden

Eindkapjes zijn er in verschillende soorten en maten en hebben als doel het afwerken van je draad. Voor het bevestigen van je eindkapjes vul je deze met een beetje sieradenlijm en plaats je het eindkapje op het uiteinde van bijvoorbeeld je leer of meerdere strengen koord. Je kunt hierbij kiezen uit ronde eindkapjes, geschikt voor rond leer en platte eindkapjes voor vanzelfsprekend plat leer zoals deze met leuke dierenprints. Alle eindkapjes zijn voorzien van een klein oogje waaraan je weer iets kunt bevestigen zoals een slotje m.b.v. een buigring. Eindkapjes met een binnenmaat van 1 mm past op 1 mm draad, eindkapjes met een binnenmaat van 4 mm past op 4 mm draad, etc. Tip: Het is altijd handig om meerdere maten eindkapjes in bezit te hebben zodat je altijd de juiste maat bij de hand hebt wanneer je bijvoorbeeld werkt met verschillende strengen draad.

Bekijk alle eindkapjes

Veter- en lintklemmen

veter en lintklemmen

Bij het afwerken van je (faux) suède of ander dun koord zoals (rond) leer kun je kiezen voor veterklemmen. Plaats de uiteindes van je koord in het klemmetje en knijp deze dicht met een platbektang. Lintklemmen zijn geschikt bij platter koord zoals plat leer en worden ook dichtgeknepen m.b.v. een tang. De veter- en lintklemmen zijn beide voorzien van een oogje, waardoor ze weer gemakkelijk te bevestigen zijn aan een ander sieraad element zoals een karabijnslot of buigringetjes.

Bekijk alle veter- en lintklemmen

Verlengkettingen

Met een verlengketting kun je extra lengte geven aan je sieraden. Bevestig een verlengketting aan je armband of ketting en haak er een karabijnslot aan. Op deze manier kun je jouw sieraden handmatig verstellen in de juiste maat. Dit is natuurlijk ideaal voor als je jouw sieraden aan iemand verkoopt of cadeau geeft. In ons assortiment vind je verschillende soorten verlengkettingen, in de kleuren antiek zilver, goud of brons. Verlengkettingen zijn altijd handig om op voorraad te hebben als je sieraden maakt!

Bekijk alle verlengkettingen

Knijpkralen

knijpkralen afwerking sieraad

Dit zijn fijne kralen die je met een platbektang voorzichtig dichtknijpt op je draad waardoor ze niet meer bewegen. Door deze handeling toe te passen kun je bijvoorbeeld je kralen laten “zweven” en maak je eenvoudig een zweefketting. Maar bovenal zijn ze erg handig bij het maken van lusjes in bijvoorbeeld je metaaldraad waaraan je weer een karabijnslot of buigringetje aan kunt bevestigen. Rijg hiervoor de knijpkraal op je draad, maak een lusje en haal de draad opnieuw door de knijpkraal heen en knijp deze vervolgens dicht.

Bekijk alle knijpkralen

Knijpkraalverbergers

afwerking knijpkralen

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit verbergers die over knijpkralen heen worden bevestigd. Zo werk je een dichtgeknepen knijpkraal mooi weg en bedek je eventuele scherpe randjes. Je plaatst dus de verberger over de knijpkraal en knijpt deze vervolgens ook voorzichtig dicht met een platbektang. Knijpkraal verbergers kun je ook gebruiken bij het afwerken van diverse knoopjes zoals bij elastiek.

Bekijk alle knijpkraalverbergers

Kalotjes

kalotjes

Kalotjes zorgen net als knijpkraalverbergers voor het bedekken van de knijpkraal. Het verschil is dat bij een kalotje een oogje bevat waardoor je er eenvoudig een karabijnslot of buigring aan kunt bevestigen. Plaats eerst een knijpkraal op je draad en knijp deze vervolgens dicht. Rijg daarna het kalotje op het draad en m.b.v. een platbetktang knijp je voorzichtig het kalotje over de knijpkraal heen dicht. Voor zware kettingen is deze afwerking minder geschikt. Met kalotjes of knijpkraalverbergers werk je jouw zelfgemaakte sieraden professioneel af. 

Bekijk alle kalotjes

Draadbeschermers

draadbeschermers

Voor het beschermen van je metaaldraad kun je ervoor kiezen om te werken met draadbeschermers. Daarnaast zijn ze ook een mooie afwerking van je sieraden. Haal je metaaldraad door de draadbeschermer heen en bevestig eventueel alvast een buigring of slotje eraan. Vervolgens rijg je een knijpkraal erop en knijp je deze voorzichtig dicht zodat het draad goed in de beschermer blijft zitten.

Bekijk alle draadbeschermers

Tangen

tangen sieraden maken

Bij het maken van sieraden zijn verschillende soorten tangen onmisbaar. Elke tang heeft namelijk zijn eigen functie en mogelijkheden. De platbektang heeft 2 zijden die plat zijn waarmee je bijvoorbeeld buigringen kunt openen en sluiten of veterklemmen en knijpkralen dicht knijpen. Met de rondbektang kun je vooral mooie oogjes maken op je kettel- en nietstiften. De kniptang is geschikt voor het knippen van bijvoorbeeld draad, memory wire of kettel- en nietstiften. De populairste tangen zijn absoluut onze stainless steel tangen, zoals deze kniptang met zwarte handgrepen. Ze gaan zoals al doet vermoeden extra lang mee door het RVS materiaal en liggen ook fijn in de hand. In ons assortiment vind je ze allemaal terug, verpakt per set of gewoon los. 

Bekijk alle gereedschappen

Lijmen

lijm sieraden maken

Wij hebben verschillende soorten lijmen in ons assortiment waarmee je kunt werken bij het maken van sieraden. Veelgebruikt en van goede kwaliteit is de sieradenlijm van Hasulith, geschikt voor allerlei harde materialen zoals leer en hout, maar ook elastiek. Deze lijm is transparant van kleur waardoor je geen verkleuringen zult hebben. Droogtijd is een paar uur. Speciaal voor het lijmen van strass puntstenen en glas cabochons is onze strass 244 sieradenlijm een uitkomst. Droogtijd is 24 uur. Verder hebben we ook nog diverse soorten (seconde) lijmen van Bison in het assortiment. Zorg er altijd voor dat je niet teveel lijm gebruikt in bijvoorbeeld je magneetslot of eindkapje en voorkom dat de lijm er uit loopt zodra je het draad erin stopt.

Bekijk nu sieradenlijm

Sleutelhangers maken

Ga je sleutelhangers maken? Bij Dreambeads Online hebben we mooie onderdelen die je kunt gebruiken bij het maken van een sleutelhanger. Begin met het kiezen van jouw soort sleutelhanger. Wordt het deze (populaire) sleutelring? Of een sleutelhanger met een haakje? Aan de sleutelhanger kun je een koord, jasseron met bedels of een metaaldraad met geregen kralen bevestigen. Je kunt eigenlijk alle kanten op! Neem een kijkje bij onze inspiratie of creëer je eigen ontwerp.

Bekijk alle sleutelhangers

Bekijk hier onze nieuwste pagina: hoe zelf sieraden maken?

1 januari 2020
9503 view(s)
Vond je dit bericht leuk?
0
0