Macramé knopen

Macrame voor beginners
31 mei 2022 17532 view(s)
Macramé knopen

MACRAMÉ VOOR BEGINNERS

Wil je starten met macramé? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij leggen aan je uit wat macramé betekend en wat de benodigdheden zijn. Maar ook deze 4 belangrijke basis knopen die veel voorkomen bij macramé projecten nemen we met je door:

1. Opzetknoop (Larks Head Knot)
2. Weitasknoop (Square Knot)
3. Halve Weitasknoop (Spiral Knot / Half Square Knot)
4. Wikkelknoop (Wrapping Knot)

Wanneer je deze basis knopen voor macramé eenmaal doorhebt, zul je zien dat het best eenvoudig is. Vervolgens kun je deze nieuwe kennis toepassen bij het maken van geknoopte sieraden en mooie woondecoraties.

 



WAT IS MACRAMÉ?

Macramé betekend knoopwerk. Het is een handwerktechniek waarbij draad met de hand wordt geknoopt. Door het knopen van je garen of draden ontstaat er een patroon. Om een patroon te kunnen bepalen, moet je weten welke macramé knopen er zijn en hoe ze worden uitgevoerd. Ben je nog niet bekend met de square knot of half spiral? Geen probleem! Wij zullen aan de hand van duidelijke voorbeelden dé macramé basisknopen aan je uitleggen.

Macrame knopen


WAT KUN JE MAKEN MET MACRAMÉ?

Macramé wordt gebruikt bij het ontwerpen van sieraden en leuke woondecoraties. Bij het maken van geknoopte armbandjes komt je basiskennis natuurlijk goed van pas. Geknoopte armbandjes zijn populair en een mooie aanvulling voor bij je andere armbandjes. Macramé armbandjes zijn ook vaak voorzien met een schuifknoop, waardoor het altijd zal passen.

Bekijk video: Macramé knooptechnieken met schuifknoop

Een macramé sleutelhanger maken is ook leuk! Deze geweldige sleutelhangers zijn gemaakt met een mooi macramé patroon. Macramé sleutelhangers zijn een leuk en creatief DIY project, die je ook kunt combineren met kralen.

Een andere trend zijn macramé woondecoraties. Plantenhangers, wandkleden, kussens, dromenvangers etc. Er zijn zoveel macramé projecten waar je aan kunt beginnen! Dat maakt het ook zo leuk om deze basiskennis onder de knie te krijgen.

Macrame basisknopen


WELKE GAREN VOOR MACRAMÉ?

Bij het kiezen van de juiste macramé garen kun je uit verschillende opties kiezen. Afhankelijk van je gekozen macramé project, kun je met een aantal dingen rekening houden. Bij het maken van een geknoopt armbandje, zul je een dunner draad nodig hebben dan bij een macramé wandhanger. Kies bij het maken van armbandjes voor 1 - 2 mm koord. Wanneer je een macramé project wilt starten met decoraties zoals wandhangers, kies je voor 3 - 5 mm.

Macramé garen geschikt bij armbandjes:

 


Macramé garen geschikt bij wand- en plantenhangers:

  • Katoen koord
  • Breigaren


MACRAMÉ BASISKNOPEN

Macramé bestaat uit een aantal basisknopen, die we nu kort met je door gaan nemen. Benieuwd hoe je ze zelf kunt toepassen? Bekijk dan de onderstaande video voor een duidelijke uitleg!

1. OPZETKNOOP

We beginnen bij de Opzetknoop, die ook wel Larks Head Knot wordt genoemd. Deze eenvoudige knoop is vaak het begin van je project. Je bevestigd hiermee je koord aan een langwerpig object zoals een stok. Vanaf hier kun je willekeurig een andere macramé knoop op toepassen.

Vouw je koord dubbel zodat er een lus ontstaat en haal deze achterlangs het object, van boven naar beneden. Haal de twee koorden door de lus heen en trek deze stevig aan.

2. WEITASKNOOP

De volgende basisknoop is de Weitasknoop. Een Weitasknoop wordt ook een platte knoop of Square Knot genoemd. Laat je niet afschrikken door deze knoop. Wanneer je de Weitasknoop eenmaal doorhebt, is het heel gemakkelijk.

Start met het bevestigen van 2 Opzetknopen naast elkaar. Vervolgens ga je knopen leggen met de twee buitenste koorden. Pak het linker koord en leg deze horizontaal boven op de twee binnenste koorden. Pak nu het rechter koord en haal deze door de twee binnenste koorden en boven het linker koord. Nu kun je de twee buitenste koorden aantrekken waardoor er een knoop ontstaat.

Pak het rechter koord en leg het horizontaal over de twee middelste koorden heen. Met het linker koord ga je onder de twee middelste koorden, waarna je de twee buitenste koorden kunt aantrekken.

Herhaal deze stappen afwisselend voor het ontstaan van de Weitasknoop.

3. HALVE WEITASKNOOP

Deze knoop is in de basis een Weitasknoop, maar dan met - letterlijk - een twist. Door op een andere manier te knopen, krijgt de Halve Weitasknoop een patroon die lijkt op een DNA spiraal. Vandaar dat deze knoop naast een Half Square Knot, ook wel Spiral Knot wordt genoemd.

Het verschil tussen een gewone Weitasknoop en een Halve Weitasknoop, is dat je niet afwisselend knoopt maar juist steeds met hetzelfde koord de knoop legt.

4. WIKKELKNOOP

Een Wikkelknoop, ook bekend als Wrapping Knot, is de laatste basisknoop die je moet kennen. Gelukkig is ook deze knoop snel te leren. Een Wikkelknoop kan het begin zijn van je macramé project of juist een mooie afwerking zijn.

Maak van je koord een grote lus en leg deze op het andere koord, waar de wikkelknoop op bevestigd moet worden. De lus hangt hierbij naar beneden. Met het overige stukje koord ga je om de lus heen wikkelen, van boven naar beneden. Daarna haal je het koord de lus en trek je de lus aan, door het uitstekende koord voorzicht aan te trekken. Het koord aan de onderkant zal dan vanzelf ‘verdwijnen’ in de wikkelknoop. Let op door niet te ver aan te trekken, maar ver genoeg zodat de knoop goed blijft zitten. Vervolgens kun je het koord aan zowel de bovenkant als onderkant afknippen.