Sieraden maken is leuk voor iedereen!
Begin je net met sieraden maken, of wil je graag nog eventjes je geheugen opfrissen met de basics? Dan zit je hier goed! Op deze pagina vind je diverse basistechnieken en nuttige uitleg over de meest gebruikte sieraadonderdelen. Sieraden maken is een creative bezigheid en geschikt voor iedereen. Met de juiste tips en technieken maak je in een handomdraai de leukste sieraden zelf! Bekijk voor inspiratie bijvoorbeeld ook eens onze lookbooks en trendbords. Heb je toch nog vragen? Neem even contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Tip: Ga naar ons YouTube kanaal of Blog voor diverse DIY tutorials met een duidelijke sta-voor-stap uitleg! En abonneer je gelijk gratis op ons kanaal.

Buigringen
Met behulp van buigringetjes kun je alle onderdelen van je zelfgemaakte sieraden aan elkaar bevestigen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse groottes, diktes en kleuren en je kunt ze met een tangetje makkelijk openen en sluiten. Haal de buigring door het oogje van je bedel of slotje (of wat je ook maar wilt bevestigen) en vervolgens door het lusje van je draad..

Knijpkralen
Knijpkralen heb je nodig om een lusje aan je draad te maken. Rijg een knijpkraal op je staaldraad, maak een lusje en haal de draad opnieuw door de knijpkraal heen. Vervolgens knijp je de kraal voorzichtig dicht met een platbektangetje. Nu heb je een lusje waar je straks je slotje aan kunt bevestigen. Met knijpkralen kun je een kraal ook laten 'zweven"

Kettel- en nietstiften
Je kunt je kralen ook op kettel- of nietstiften rijgen. Vervolgens knip je de stift met een kniptang af tot je ong. 1 cm overhoudt. Met een rondbektangetje draai je een mooi oogje van dit laatste stukje stift. Nu kun je het geheel met dit oogje bevestigen aan bijvoorbeeld een oorbelof aan een eindkapje, veterklem, draad etc. Een kettelstift heeft twee oogjes.

Eindkapjes en Veterklemmen
Wil je een sieraad maken met dikker draad zoals leer of waxkoord? Lijm het uiteinde van je draad dan in een mooi eindkapje of leg je draad in een veterklem en druk die voorzichtig dicht met een platbektang. De eindkapjes en veterklemmen zijn voorzien van een oogje waaraan je later je slotje kunt bevestigen. Let er goed op dat je een passend eindkapje of veterklem gebruikt: de dikte van je draad moet hetzelfde zijn als de binnenmaat van je eindkapje of veterklem.

Kralenkapjes
Met kralenkapjes maak je je kralen extra bijzonder. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende uitvoeringen en in diverse maten. Let er bij het kiezen goed op dat de maat van het kralenkapje past bij de maat van je kraal. Als het goed is, valt de kraal precies in het kapje. Je kunt een kraal tussen twee kralenkapjes rijgen, maar voor een subtieler effect kun je er ook voor kiezen om alleen aan de boven- of onderkant een kralenkapje te rijgen.

Memory Wire
Met Memory Wire kun je heel makkelijk brede wikkelarmbanden maken. Dit stevige wikkeldraad dankt zijn naam aan de eigenschap dat het zijn vorm 'onthoudt' en dus altijd terugschiet naar de oorspronkelijke vorm. Knip het wire af op het aantal wikkels dat je wilt gebruiken. Rijg er kralen op en draai met een rondbektang een lusje aan de uiteindes van je draad zodat de kralen er niet af schuiven. Je hebt geen slotje nodig: je kunt je wikkelarmband gewoon zo aan- en uittrekken.

Tussenstukken
Deze tussenstukken kun je tussen je kralen op je draad rijgen. Let er daarbij goed op dat de binnenmaat van je tussenstuk niet kleiner is dan de dikte van je draad! Er zijn tussenstukken verkrijgbaar in diverse maten zodat je voor elke soort draad een passend tussenstuk kunt vinden. De tussenstukken zijn voorzien van een oogje waaraan je met een buigring een bedeltjekunt hangen. Zo kun je van elke armband een bedelarmband maken!

Macramé bord
Een macramébord komt goed van pas als je armbandjes wilt knopen met bijv. waxkoord of leer. De borden zijn verkrijgbaar in twee maten. Je kunt je draad vastklemmen in de sleufjes van je bord, zodat je draad niet kan verschuiven. Het bord is voorzien van een handige maatgeving in centimeter zodat je ook kunt bijhouden hoe lang je armbandje al is. Bovendien kun je je project op deze manier ook makkelijk meenemen als je bijvoorbeeld op reis gaat!

Knijpkraalverbergers
Knijpkraalverbergers zijn de finishing touch voor je sieraad. De knijpkraalverberger zorgt ervoor dat de scherpe randjes van de knijpkraal worden bedekt. Knijp eerst je knijpkraal dicht en knijp vervolgens de knijpkraalverbergers rond de knijpkraal. Knijpkraalverbergers kun je ook gebruiken voor het afwerken van knoopjes. Door gebruik te maken van knijpkraal verbergers ziet de afwerking van je sieraad er netjes uit.

Draadbeschermers
Een draadbeschermer zorgt ervoor dat je staaldraad bij het bevestigen aan een slotje of oogje niet beschadigd wordt. Daarnaast zijn ze een mooie afwerking van je sieraad. Rijg een knijpkraal aan je staaldraad, haal het draad door de draadbeschermer heen. Bevestig vervolgens een slotje / buigring aan de draadbeschermer en haal de draad weer door de knijpkraal heen en knijp deze dicht.

Verlengketting
Een verlengketting helpt je bij het verstellen van je sieraad. Daarnaast is de verlengketting ook een mooie afwerking van je sieraad door de druppel aan het einde. Een verlengketting bevestig je eenvoudig met een buigring aan je sieraad. Door gebruik te maken van een verlengketting kan je gemakkelijk zelf het sieraad een beetje groter maken. Dit is handig als je je zelfgemaakte sieraden cadeau wilt geven!

Kalotjes
Kalotjes zorgen net als knijpkraal verbergers voor het bedekken van de knijpkraal. Het verschil is dat een kalotje een oogje bevat waardoor het makkelijk is om het draad aan een slotje / buigring te bevestigen. Rijg eerst het kalotje aan het staaldraad, rijg er dan een knijpkraal aan. Knijp vervolgens de knijpkraal dicht en knijp het kalotje om de knijpkraal. Voor zware kettingen is deze afwerking niet zo geschikt.

Voor meer Tips bekijk ons instagram kanaal